Adalah diketahui semua bahawa “Brexit” (Exit British dari EU) akan mencetuskan ketidakstabilan ekonomi. Taraf hidup akan jatuh dengan ketara (keluarga mungkin kehilangan lebih daripada 3,500 pound pada tahun 2010), kadar pengangguran akan meningkat, GDP akan mengurang. Pengeluaran British dari EU akan mengakibatkan UK menanggung kos yang teruk

Sudah lama Britain berfikir untuk meninggalkan EU, tetapi keraguan hilang disebabkan oleh peningkatan dalam bilangan orang yang dibuang ke UK dan tragedi baru-baru ini (serangan pengganas di Paris dan Brussels). Perdana Menteri Britain, David Cameron telah berulang kali menekankan bahawa ianya tidak lagi selesa bagi Britain untuk menjadi sebahagian daripada Kesatuan Eropah. Menurut kenyataan itu, EU telah mendapatkan struktur, perubahan yang kompleks dan British perlu memutuskan ke arah mana mereka perlu bergerak. Brexit adalah mungkin, tetapi Cameron juga memahami kepentingan membina hubungan masa depan dengan Eropah, sebagaimana yang mereka katakan, mengemudi mereka ke arah yang betul.
Terdapat beberapa pilihan yang mungkin untuk meningkatkan lagi kerjasama antara negara-negara UK dan EU: Norway, Switzerland, Turki, dan juga beberapa pilihan hibrid. Walau bagaimanapun Brexit akan membawa perbelanjaan untuk kedua-dua UK dan EU.

Sudut Pandangan

 

Dalam pandangan lain pula, ketiadaan birokrasi EU akan meningkat bilangan perusahaan kecil dan sederhana di UK, keselamatan sempadan akan mengurangkan pergerakan buangan dan meningkatkan bilangan pekerjaan, serta melindungi Britain. Tidak akan ada keperluan pelaburan ke dalam bajet EU, kerana wang akan kekal di UK . Sebaliknya, syarikat-syarikat multinasional akan memindahkan pengeluaran dari UK ke negara-negara Kesatuan Eropah yang lain. Akses kepada pasaran EU bagi barangan British dipersoalkan. Terdapat beberapa soalan yang lebih meragukan, seperti “Bagaimana hubungan antara UK dan negara-negara lain akan berkembang?”, “Apakah perjanjian akan ditandatangani?”, “Adakah Britain akan menjaga suasana yang mesra?”. UK berkemungkinan menghadapi kemerosotan hubungan dengan Amerika Syarikat jika UK meninggalkan EU.

Perlu diingat bahawa Britain masih belum lagi mengadakan referendum, dan GBP telah merundum. Penyelidikan Bloomberg menunjukkan bahawa Brexit boleh menyebabkan mata wang negara jatuh ke $1.35 atau lebih rendah. Kadar pertukaran GBP/USD telah dicatatkan pada tahun 1985. Selain itu, EUR dan kebanyakan mata wang Eropah akan menunjukkan penurunan yang ketara dalam kebanyakan pasangan mata wang. Sudah tentu, beberapa kesan positif mata wang negara yang lemah pada ekonomi EU diperhatikan, tetapi ianya adalah terhad. Brexit adalah tidak wajar bagi kebanyakan negara.

Pada sidang kemuncak Ketua-ketua Negara (19/02/2016) Kesatuan Eropan pihak berkuasa UK diwakili oleh Cameron membuat yang terbaik untuk kewujudan terbaik di Kesatuan Eropah. Britain telah diberikan stath daus istimewa di dalam Kesatuan Eropah (London boleh meninggalkan ceruk integrasi politik sekarang, UK boleh tinggal di luar kawasan Schengen). Kesatuan Eropah telah dianggap Kesatuan mata wang pelbagai (CHF dan GBP sedang digunakan sekarang termasuk EUR). Ia telah diputuskan untuk mengambil langkah-langkah yang bertujuan untuk pertumbuhan daya saing dalam EU, pengembangan perniagaan, fleksibiliti kawalan proses.
Atas dasar perjanjian, pengukuhan GBP secara ketara dapat diperhatikan. Perdana Menteri Cameron menjangka bahawa selepas kompromi, British akan membuat keputusan untuk kekal di dalam Kesatuan Eropah mengikut referendum (yang dirancang untuk 23 Jun). Data statistik menunjukkan bahawa kebanyakkan British mematuhi keadaan ini, dan hanya sebahagian daripada mereka belum membuat keputusan lagi. Ketika perkara ini berdiri, pengukuhan GBP adalah dijangka.

sila klik page kami : https://www.facebook.com/bbsnr/

Shares